Tuesday, 8 March 2011

siapakah dajjal sebenarnya


Asal-Usul Keluarga dajjal

Dajjal adalah seorang manusia dari keturunan Yahudi. Dia bukan Jin atau apa jua makhluk lain selain ia sebagai manusia yg ditangguhkan ajalnya “Minal Munzharin” seperti halnya Nabi Isa as yg di angkat oleh Allah swt ke atas langit dan ditangguhkan kematiannya sehingga beliau nantinya turun semula ke atas muka bumi ini lalu beliau akan mati dan di kuburkan di Madinah AlMunawwarah. Sama juga halnya dgn Nabi Khidhir, para malaikat dan Iblis yg di tangguhkan kematian sehingga kiamat nanti.

Dajjal; ayahnya seorang yg tinggi dan gemuk. Hidungnya seperti Paruh burung (kebiasaannya orang Yahudi memang berhidung sebegini). Sedangkan Ibunya pula seorang perempuan gemuk dan banyak dagingnya. Menurut Imam Al Barzanji ada pendapat mengatakan bahawa asal keturunan bapanya ialah seorang Dukun Yahudi yg di kenali dgn “syaqq” manakala ibunya adalah dari bangsa Jin. Ia hidup di zaman Nabi Sulaiman a.s dan mempunyai hubungan dengan makhluk halus. Lalu oleh Nabi Sulaiman ia akhirnya ditangkap dan dimasukkan ke dalam penjara. Walau bagaimanapun kelahiran dan kehidupan masa kecil tidak diketahui dgn jelas.

Sifat Badannya

Hadis Huzaifah r.a katanya: Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Dajjal ialah orang yang buta sebelah matanya iaitu sebelah kiri, lebat (panjang) rambutnya serta dia mempunyai Syurga dan Neraka. Nerakanya itu merupakan Syurga dan Syurganya pula ialah Neraka (Hadis Sahih Muslim)

Ada beberapa ciri perawakan Dajjal yg disebutkan dalam Hadis Rasulullah S.a.w, diantaranya: Seorang yg kelihatannya masih muda, berbadan besar dan agak kemerah-merahan, rambutnya kerinting dan tebal. Kelihatan dari belakang seolah-olah dahan kayu yg rimbun.

Dan tandanya yg paling ketara sekali ada dua;

Pertama: Buta mata kirinya dan kelihatan seperti buah kismis yg kecut, manakala mata kanannya tertonjol keluar kehijau-hijauan berkelip-kelip laksana bintang. Jadi kedua-dua matanya adalah cacat.

Kedua: Tertulis didahinya tulisan “Kafir (Kaf-Fa-Ra)”. Tulisan ini dapat dibaca oleh setiap org Islam, sama ada ia pandai membaca atau tidak. Mengikut hadis riwayat At-Thabrani, kedua-dua tanda ini menjelma dalam diri Dajjal setelah ia mengaku sebagai Tuhan. Adapun sebelum itu, kedua-dua tanda yang terakhir ini belum ada pada dirinya.

Dan selanjutnya kita dapat mengetahuinya dari kisah Tamim Ad Dari yang telah bertemu dengan Dajjal itu di sebuah pulau.

Tempat Tinggalnya Sekarang

Menurut riwayat yg sahih yg disebutkan dalam kitab “Shahih Muslim”, bahawa Dajjal itu sudah wujud sejak beberapa lama. Ia dirantai di sebuah pulau dan ditunggu oleh seekor binatang yg bernama “Al-Jassasah”. Terdapat hadis panjang mengenainya. Daripada Hadis ini jelaslah bagi kita bahawa Dajjal itu telah ada dan ia menunggu masa yg diizinkan oleh Allah swt utk keluar menjelajah permukaan bumi ini dan tempat “transitnya” itu ialah di sebelah Timur bukan di Barat.

Ada pendapat mengatakan sekarang Dajjal tinggal di kerajaan iblis dan jin di Segitiga Bermuda dan selalu keluar dengan menaiki kenderaan piring terbang yang dikenali umum sebagai UFO dan sentiasa berurusan dengan pemimpin-pemimpin besar dunia. Akhir-akhir ini, pernah juga kelihatan piring-piring terbang UFO ini muncul di bandar Vatican (pusat Katolik dunia), Rome, Italy.

Berapa lama ia akan hidup setelah kemunculannya

Dajjal akan hidup setelah ia memulakan cabarannya kepada umat ini, selama empat puluh hari sahaja. Namun begitu, hari pertamanya adalah sama dgn setahun dan hari kedua sama dengan sebulan dan ketiga sama dengan satu minggu dan hari-hari baki lagi sama seperti hari-hari biasa. Jadi keseluruhan masa Dajjal membuat fitnah dan kerosakan itu ialah 14 bulan dan 14 hari. Dalam Hadis riwayat Muslim ada disebutkan:

Kami bertanya: “Wahai Rasulullah! Berapa lamakah ia akan tinggal di muka bumi ini? Nabi saw, menjawab: Ia akan tinggal selama empat puluh hari. Hari yg pertama seperti setahun dan hari berikutnya seperti sebulan dan hari ketiga seperti seminggu. Kemudian hari yg masih tinggal lagi (iaitu 37 hari) adalah sama seperti hari kamu yg biasa.

Lalu kami bertanya lagi: Wahai Rasulullah saw! Di hari yg panjang seperti setahun itu, apakah cukup bagi kami hanya sembahyang sehari sahaja (iaitu 5 waktu sahaja). Nabi saw menjawab: Tidak cukup. Kamu mesti mengira hari itu dgn menentukan kadar yg bersesuaian bagi setiap sembahyang..”

Maksud sabda Rasulullah S.a. w, ini ialah supaya kita mengira jam yg berlalu pada hari itu. Bukan mengikut perjalanan matahari seperti biasanya kita lakukan. Misalnya sudah berlalu tujuh jam selepas sembahyang Subuh pada hari itu maka masuklah waktu sembahyang Zohor, maka hendaklah kita sembahyang Zohor, dan apabila ia telah berlalu selepas sembahyang Zohor itu tiga jam setengah misalnya, maka masuklah waktu Asar, maka wajib kita sembahyang Asar. Begitulah seterusnya waktu Sembahyang Maghrib, Isyak dan Subuh seterusnya hingga habis hari yg panjang itu sama panjangnya dgn masa satu tahun dan bilangan sembahyang pun pada sehari itu sebanyak bilangan sembahyang setahun yg kita lakukan. Begitu juga pada hari Kedua dan ketiga.

Fitnah Dajjal

Dajjal telah diberi peluang oleh Allah swt utk menguji umat ini. Oleh kerana itu, Allah memberikan kepadanya beberapa kemampuan yg luar biasa. Di antara kemampuan Dajjal ialah:

1. Segala kesenangan hidup akan ada bersama dengannya. Benda-benda beku akan mematuhinya – Sebelum kedatangan Dajjal, dunia Islam akan diuji dahulu oleh Allah dgn kemarau panjang selama 3 tahun berturut-turut. Pada tahun pertama hujan akan kurang sepertiga dari biasa dan pada tahun kedua akan kurang 2/3 dari biasa dan tahun ketiga hujan tidak akan turun langsung. Umat akan dilanda kebuluran dan kekeringan. Di saat itu Dajjal akan muncul membawa ujian. Maka daerah mana yg percaya Dajjal itu Tuhan, ia akan berkata pada awan: Hujanlah kamu di daerah ini! Lalu hujan pun turunlah dan bumi menjadi subur. Begitu juga ekonomi, perdagangan akan menjadi makmur dan stabil pada org yg bersekutu dgn Dajjal. Manakala penduduk yg tidak mahu bersukutu dgn Dajjal, mereka akan tetap berada dlm kebuluran dan kesusahan.

Dan ada diriwayatkan penyokong Dajjal akan memiliki segunung roti (makanan) sedangkan org yg tidak percaya dengannya berada dalam kelaparan dan kebuluran. Dalam hal ini, para sahabat Rasullullah s.a.w. bertanya:”Jadi apa yg dimakan oleh org Islam yg beriman pada hari itu wahai Rasulullah?” Nabi menjawab: “Mereka akan merasa kenyang dengan bertahlil, bertakbir, bertasbih dan bertaubat. Jadi zikir-zikir itu yang akan menggantikan makanan.” HR Ibnu Majjah

2. Ada bersamanya seumpamanya Syurga dan Neraka – Di antara ujian Dajjal ialah kelihatan bersama dengannya seumpama syurga dan neraka dan juga sungai air dan sungai api. Dajjal akan menggunakan kedua-duanya ini untuk menguji iman org Islam kerana hakikat yg benar adalah sebalik dari apa yg kelihatan. Apa yg dikatakan Syurga itu sebenarnya Neraka dan apa yg dikatakannya Neraka itu adalah Syurga.

Secara analoginya kita lihat sekarang, syurga dunia seperti maksiat dan hiburan tanpa batasan adalah ibarat syurga. Dan mereka yang terpengaruh dengannya akan berseronok dan puas dengan hiburan-hiburan tersebut seperti hidup di dalam syurga. Juga keluarnya bermacam alat – alat canggih seperti komputer, handphone, mp3 player, video player dan camam2 lagi. Menunjukkan semua ini ibarat syurga dunia, yang sebenarnya adalah jalan ke neraka jika kita terlampau leka dan terpesona dengannya.

Dan kehidupan yang tidak bermewah, tidak berhibur dan berseronok adalah ibarat berada dalam neraka dunia sekarang. Sehinggakan mereka yang sudah biasa berseronok akan merasa boring dan tidak puas hati jika tidak dapat berhibur, berseronok dan menikmati kemewahan duniawi. Sedangkan kehidupan yang seperti neraka dunia itu lah yang boleh membuka jalan ke syurga iaitu kehidupan yang serba sederhana, qana’ah dan zuhud dengan dunia.

3. Kepantasan perjalanan dan Negeri-Negeri yang tidak dapat dimasukinya – Kepantasan yg dimaksudkan ini tidak ada pada kenderaan orang dahulu. Kalau hari ini maka bolehlah kita mengatakan kepantasan itu seperti kepantasan jet-jet tempur yg digunakan oleh tentera udara atau lebih pantas lagi daripada kenderaan tersebut sehinggakan beribu-ribu kilometer dapat ditempuh dalam satu jam”… Kami bertanya: Wahai Rasulullah! Bagaimana kepantasan perjalanannya di atas muka bumi ini? Nabi menjawab: “Kepantasan perjalanannya adalah seperti kepantasan “Al Ghaist” (hujan atau awan) yang dipukul oleh angin yang kencang.” HR Muslim

Dan ada lagi kenderaan yang lebih pantas dari jet, yang dapat bergerak sepantas cahaya iaitu piring terbang. Mengikut gambar-gambar yang dapat dirakam oleh NASA dan bukti-bukti dari banyak pihak, memang mereka dapat bergerak selaju cahaya dan menghilang dengan sekelip mata.

Namun demikian, Dajjal tetap tidak dapat memasuki dua Bandar suci umat Islam iaitu Makkah Al Mukarramah dan Madinah Al Munawwarah.

4. Bantuan Syaitan-Syaitan untuk memperkukuhkan kedudukannya – Syaitan juga akan bertungkus-lumus membantu Dajjal. Bagi syaitan, inilah masa yg terbaik utk menyesatkan lebih ramai lagi anak cucu Adam a.s.

Syaitan-syaitan dari jin dan juga manusia akan berusaha membantunya, kerana mereka ingin mewujudkan satu pemerintahan di muka bumi ini. Iaitu pemerintahan sebuah kerajaan yang akan diperintah oleh Lucifer (IBLIS). Dan gerakan yang mewakili syaitan-syaitan dari kalangan manusia ini dikenali sebagai gerakan Illuminati yang pecahan-pecahannya terdiri dari banyak kumpulan seperti Skull and Bones, Freemasons, Bohemian Grove, The Bilderberg Group, The Trilateral Commission, The Council on Foreign Relations dan beberapa lagi pertubuhan-pertubuhan rahsia.

Dajjal Akan Muncul dari Khurasan, Iran

(tempat asal Dajjal)

Di akhir zaman Dajjal akan muncul dari Khurasan di Iran. Ketika baru keluar/terlepas dari belenggunya tinggi Dajjal hanyalah sepuluh dzira’. Pada mulanya tingkah laku Dajjal layaknya tingkah laku orang-orang saleh, iaitu menyeru kepada kebajikan, hingga kerana itu banyak orang yang terkagum-kagum kepada akhlaknya.

Tapi lama kelamaan Dajjal pun mengaku sebagai Nabi. Maka mendengar pengakuan itu orang-orang yang beriman kepada Allah pun berpaling darinya, sebab kaum yg beriman mengetahui benar bahawa sesudah Nabi Muhammad saw tak akan pernah lagi Allah mengutus seorang nabi baru.

Akhirnya, ketika perjalanan Dajjal sampai ke Khillah, iaitu sebuah jalan yg terletak antara Iraq dan Syam, dia pun menggembar-gemburkan kiri kanan menyatakan bahawa dirinya adalah tuhan yang dapat menghidupkan dan mematikan, ditambah lagi dengan menunjukkan kemampuannya mengadakan kejadian-kejadian yang menyalahi keadaan normal. Sejak itu orang-orang mu’min semakin menjauh darinya dan menolak mengakui Dajjal sebagai tuhan.

“wa man qaala fid dun-ya yaraahu bi ‘ainihi fa dzaalika zindiiqun thaghaa wa tamarrada”. Siapapun yg mengaku di dunia ini telah melihat Tuhan dgn matanya, maka dia telah menjadi zindiq, keluar batas, dan jatuh ke dalam kesesatan.

(Mundzir Nadzir: Fafirruu ila Allah: hal.29 s/d hal 30). Maktabah Muhammad bin Ahmad bin Nabhaan wa Aulaaduhu. Surabaya, Indonesia. 1956 M / 1375 H.

Tempat bermulanya fitnah Dajjal

Agaknya menarik perhatian sekali bahawa menurut Hadits Tamim Dari, Dajjal tinggal di sebuah pulau yang letaknya di sebelah Barat Syria, sedang tempat munculnya dikatakan oleh Hadits lain, berada di Timur. Lengkapnya, Hadits itu maksudnya:

“Tidak! Ia (Dajjal) akan muncul disebelah Timur; tidak, ia akan muncul di sebelah Timur; tidak, ia akan muncul di sabelah Timur” (Kanzul-’Ummal jilid VII, halaman 2988).

Dan ada satu hadith lain yang bermaksud;

“Nabi Muhammad SAW menunjuk hampir dua puluh kali ke arah Timur” (Kanzul-’Ummal, jilid VIl, halaman 2991 ).

Dalam sebuah Hadits yang diriwayatkan oleh Imam Muslim mengatakan: “Tidak ! Ia akan muncul di Timur” diikuti dengan kalimat: “Beliau menunjuk dengan tangannya ke arah Timur”. Jadi jika di suatu Hadits dikatakan bahawa tempat tinggal Dajjal ialah sebuah pulau di Barat, tetapi di lain Hadits diterangkan bahawa tempat munculnya Dajjal, atau lebih tepat lagi, tempat munculnya fitnah Dajjal ialah di Timur.

Ini menunjukkan bahawa merajalelanya Dajjal akan membahayakan bangsa-bangsa di Timur. Adapun kenyataan yang tak dapat dibantah lagi, bahawa fitnahnya Dajjal tak akan menimpa bangsanya sendiri, bahkan mereka akan memperolehi keuntungan dari hasil porak-peranda di Timur. Jadi yang dimaksud munculnya Dajjal di Timur ialah merajalelanya fitnah Dajjal di negara-negara Timur dengan jalan memperbudakkan penduduknya, baik secara jasmani mahupun rohani, lahiriyah mahupun batiniyah.

Menurut apa yang diterangkan dalam Hadits, terang sekali bahawa pada zaman Nabi, Dajjal itu sudah ada, akan tetapi pada waktu itu tangan dan kakinya dirantai. Inilah gambaran yang sebenarnya bagi bangsa-bangsa Eropa pada waktu itu. Mereka mengurung diri dalam tanah air mereka sendiri, lalu pada suatu ketika, mereka mengalir ke seluruh dunia untuk menakluki dan menjajah negara-negara lain, sehingga mereka benar-benar menguasai, atau setidak-tidaknya memaksakan pengaruhnya terhadap negara-negara itu, sehingga gerak-geri negara-negara itu dipimpin dan diawasi oleh bangsa-bangsa Eropa.

Itulah sebabnya mengapa di dalam Hadits diterangkan bahawa Dajjal mengaku Tuhan, kerana segala sesuatu di dunia dikerjakan menurut perintah Dajjal, seakan-akan dialah yang menguasai dan menentukan nasib bangsa-bangsa lain. Inilah apa pula yang dimaksud oleh Hadits lain yang menerangkan bahawa Dajjal ialah yang menentukan hidup-matinya orang-orang. Dengan perkataan lain, Dajjal akan meninggikan dan merendahkan darjat bangsa-bangsa lain menurut apa yang dianggap sesuai dengan tujuannya.

Dalam Sahih Muslim ada sebuah Hadits yang bermaksud: “Sejak terciptanya manusia hingga datangnya Hari Kiamat, tak ada fitnah lebih besar daripada fitnahnya Dajjal” (Misykat, hal. 472).

Kata-kata seperti itu, terdapat pula dalam kitab Hadits yang lain. Misalnya, dalam sebuah Hadits, Nabi SAW diriwayatkan bersabda sbb : “Wahai manusia ! Semenjak Allah menciptakan bani Adam, tak ada fitnah di muka bumi yang lebih besar dari pada fitnahnya Dajjal” (Kanzul-’Ummal, jilid VII, halaman 2028).

Hadits-hadits tersebut membuktikan bahawa fitnahnya Dajjal itu tiada lain ialah merejalelanya Imperialis Eropah (Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya) sekarang ini dan menangnya agama Nasrani. Kenyataan menunjukkan bahawa sejarah ummat manusia tak dapat mempertunjukkan fitnah lain yang besarnya seperti itu.

Memang dalam sejarah pernah terjadi suatu bangsa menundukkan bangsa lain dan menguasai aspek kehidupan mereka, tetapi contoh tentang penjajahan yang menyeluruh seperti yang kita saksikan sekarang ini berupa merajalelanya imperialis dan kebudayaan Eropah di seluruh dunia, belum pernah terjadi. Daratan dan lautan semuanya dikuasai oleh imperialis Eropah.

Demikian pula kita tak dapat menemukan persamaannya tentang cara-cara kaum imperialis Barat memperhambakan bangsa-bangsa lain di dunia. Yang lebih istimewa lagi ialah bahawa mereka memiliki segala macam senjata yang dengan senjata itu, orang ramai dapat tersesat dari jalan benar dan jalan kesucian. Di sebelah sini, mereka menyesatkan orang ramai melalui sistem pendidikan, dan di sebelah sana, mereka mencapai tujuan mereka melalui penyiaran agama; kadang-kadang untuk mencapai tujuan mereka, mereka melumpuhkan jiwa manusia dengan memberikan kepada mereka kemewahan dan kesenangan jasmani; dan kadang-kadang diberikan kepada mereka hiburan-hiburan yang dapat melupakan rohani mereka sama sekali.

Sering pula ilmu pengetahuan mereka digunakan untuk menghancurkan rohani ummat manusia. Pendek kata, di seluruh sejarah manusia, fitnahnya Dajjal tak ada taranya, dan sabda Nabi SAW bahawa tak ada fitnah yang lebih besar daripada fitnahnya Dajjal, ini terpenuhi berupa merajalelanya kaum imperialis Eropah, yang bukan saja membahayakan aspek kehidupan jasmani, melainkan pula membahayakan aspek kehidupan moral dan rohani.

Berikut adalah khutbah Rasulullah S.a.w berkenaan Dajjal

Dari Abi Umamah Al-Bahiliy, beliau berkata: “Rasululah s.a.w telah berkhutbah di hadapan kami. Dalam khutbahnya itu Baginda banyak menyentuh masalah Dajjal. Baginda telah bersabda: “Sesungguhnya tidak ada fitnah (kerosakan) di muka bumi yang paling hebat selain daripada fitnah yang dibawa oleh Dajjal. Setiap Nabi yang diutus oleh Allah SWT ada mengingatkan kaumnya tentang Dajjal. Aku adalah nabi yang terakhir sedangkan kamu adalah umat yang terakhir. Dajjal itu tidak mustahil datang pada generasi (angkatan) kamu. Seandainya dia datang sedangkan aku masih ada di tengah-tengah kamu, maka aku adalah sebagai pembela bagi setiap mukmin. Kalau dia datang sesudah kematianku, maka setiap orang menjaga dirinya. Dan sebenarnya Allah SWT akan menjaga orang-orang mukmin.

“Dajjal itu akan datang nanti dari satu tempat antara Syam dan Iraq. Dan mempengaruhi manusia dengan begitu cepat sekali. Wahai hamba Allah, wahai manusia, tetaplah kamu. Di sini akan saya terangkan kepada kamu ciri-ciri Dajjal, yang belum diterangkan oleh nabi-nabi sebelumku kepada umatnya.

“Pada mulanya nanti Dajjal itu mengaku dirinya sebagai nabi. Ingatlah, tidak ada lagi nabi sesudah aku. Setelah itu nanti dia mengaku sebagai Tuhan. Ingatlah bahawa Tuhan yang benar tidak mungkin kamu lihat sebelum kamu mati. Dajjal itu cacat matanya sedangkan Allah SWT tidak cacat, bahkan tidak sama dengan baharu. Dan juga di antara dua mata Dajjal itu tertulis KAFIR, yang dapat dibaca oleh setiap mukmin yang pandai membaca atau buta huruf.

Di antara fitnah Dajjal itu juga dia membawa syurga dan neraka. Nerakanya itu sebenarnya syurganya sedangkan syurganya itu neraka, yakni panas. Sesiapa di antara kamu yang disiksanya dengan nerakanya, hendaklah dia meminta pertolongan kepada Allah dan hendaklah dia membaca pangkal surah Al-Kahfi, maka nerakanya itu akan sejuk sebagaimana api yang membakar Nabi Ibrahim itu menjadi sejuk.

“Di antara tipu dayanya itu juga dia berkata kepada orang Arab: “Seandainya aku sanggup menghidupkan ayah atau ibumu yang sudah lama meninggal dunia itu, apakah engkau mengaku aku sebagai Tuhanmu?” Orang Arab itu akan berkata: “Tentu.” Maka syaitan pun datang menyamar seperti ayah atau ibunya. Rupanya sama, sifat-sifatnya sama dan suaranya pun sama. Ibu bapanya berkata kepadanya: “Wahai anakku, ikutilah dia, sesungguhnya dialah Tuhanmu.” di antara tipu dayanya juga dia tipu seseorang, yakni dia bunuh dan dia belah dua. Setelah itu dia katakan kepada orang ramai: “Lihatlah apa yang akan kulakukan terhadap hambaku ini, sekarang akan kuhidupkan dia semula. Dengan izin Allah orang mati tadi hidup semula. Kemudian Laknatullah Alaih itu bertanya: “Siapa Tuhanmu?” Orang yang dia bunuh itu, yang kebetulan orang beriman, menjawab: “Tuhanku adalah Allah, sedangkan engkau adalah musuh Allah.” Orang itu bererti lulus dalam ujian Allah dan dia termasuk orang yang paling tinggi darjatnya di syurga.”

Kata Rasulullah s.a.w lagi: “Di antara tipu dayanya juga dia suruh langit supaya menurunkan hujan tiba-tiba hujan pun turun. Dia suruh bumi supaya mengeluarkan tumbuh-tumbuhannya tiba-tiba tumbuh. Dan termasuk ujian yang paling berat bagi manusia, Dajjal itu datang ke perkampungan orang-orang baik dan mereka tidak mengakunya sebagai Tuhan, maka disebabkan yang demikian itu tanam-tanaman dan ternakan mereka tidak menjadi.

“Dajjal itu datang ke tempat orang-orang yang percaya kepadanya dan penduduk kampung itu mengakunya sebagai Tuhan. Disebabkan yang demikian hujan turun di tempat mereka dan tanam-tanaman mereka pun menjadi.

“Tidak ada kampung atau daerah di dunia ini yang tidak didatangi Dajjal kecuali Makkah dan Madinah. Kedua-dua kota itu tidak dapat ditembusi oleh Dajjal kerana dikawal oleh Malaikat. Dia hanya berani menginjak pinggiran Makkah dan Madinah. Namun demikian ketika Dajjal datang ke pergunungan di luar kota Madinah, kota Madinah bergoncang seperti gempa bumi. Ketika itu orang-orang munafik kepanasan seperti cacing dan tidak tahan lagi tinggal di Madinah. Mereka keluar dan pergi bergabung dengan orang-orang yang sudah menjadi pengikut Dajjal. Inilah yang dikatakan hari pembersihan kota Madinah.

Rujukan:

1- Dajjal akan muncul dari kerajaan jin di Segitiga Bermuda – Muhammad Isa Dawud

2- Dajjal, ya’juj wa ma’juj – Maulana Muhammad Ali

65 comments:

 1. subhanallah!!!terima kasih banyak2...semoga kita umat islam dpt menjauhi perkara yg sebegitu rupa...semoga kita sentiasa di dalam keredhaan allah..

  ReplyDelete
 2. Ini kisah yang benar ke? Sebab dah dengar macam-macam kisah yang berbeza, apapun, moga saya tiada di kehidupan Dajjal nanti. Kalau ada, harapnya saya menjadi manusia yang susah dan sengsara, bukannya senang di kalangan pengikut Dajjal

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau boleh sy nak hidup dizaman ini. Kerana itu adalah dugaan untuk kita dan semoga segala ilmu yg dipelajari dpt melawan daajl serta ditempatkan tempat yg baik di sisi Allah. Untuk kebaikan dari Allah kita memang akan menerima dugaan dri Allah untuk diuji. Semoga kita semua tergolong dri kalangan orang yg sentiasa berjihad untuk allah

   Delete
  2. Klo anda hidup di zaman ini...anda akan senang......klo anda hidup di zaman yang kita cerita anda pun akan senang

   Delete
 3. Andaikan saya masih hidup di dalam kehidupan zaman Dajjal nanti, saya berharap saya tergolong galam kumpulan yang susah dan sengsara tetapi kenyang dengan zikir

  ReplyDelete
 4. subhanallah.. saya masih kurang faham tentang masa di zaman dajjal itu. sehari sama dengn setahun secara fizikal atau perasaan sahaja.. kalau begitu bagaimana keadaan bumi semasa malam selama 6 bulan itu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masa pada zaman sekarang berlalu dgn cepat . Harap tuan memahami

   Delete
 5. banyak dari kita membenci dajjal tapi sifat kita trutama saya mungkin sudah mencerminkan dajjal itu sendiri

  ReplyDelete
 6. Mohon utk dikongsi di web saya. Dari Shahrul?

  ReplyDelete
 7. astaghfirullah subhanallah . moga tuhan memberi kan aku hidayah dan petunjuk untuk meraih ke jalan yang benar . insyaAllah akan aku berpegang teguh dengan agama islam yakni agama ALLAH . ALLAH HU AKHBAR .

  ReplyDelete
 8. aku libah rela terseksa dimuka bumi ini daripada jadi pengikut dajjal.tuhan aku hanyalah ALLAH tiada tuhan lain selain ALLAH bagi ku di dunia ini atau diakhirat..

  ReplyDelete
 9. Ya allah...berikan aku kekuatan iman. Ampunkan dosa2ku sama ada dosa yg nyata mahupun yg tersembunyi

  ReplyDelete
 10. subhanallah..moga2 ALLAH menempatkan kita di kalangan org yg kenyang gengan berzikir,bertasbih dan bertaubat itu...ALLAHUAKHBAR!!!

  ReplyDelete
 11. subahanallah.. semoga Allah menguatkan iman kita da sentiasa berzikir, bertasbih dan bertaubat.. in syaa ALLAH..

  ReplyDelete
 12. takutnya bile dengar pasal dajjal.harap-harap
  tidak berada di zaman itu.nauzubilah hi min zalik.........

  ReplyDelete
  Replies
  1. Percayakah tidak seaungguhnya kita telah pn berada 1/2 dari zaman tuan maksudkan.

   Delete
  2. semoga sy lebih baik10 August 2014 at 22:02

   Jadi apa tindakan kita?

   Delete
 13. 12 Imam Ahlul Hadis wafat diracun dan dibunuh. Imam Syafie hafal sejuta hadis, yang terdapat sekarang cuma 1/4. Semua bentuk hadis dari mutawatir hingga ke palsu telah dipinda atas dasar konspirasi dan telah dicetak semula yang dipinda dan diedarkqn secara besar-besaran. Jika benar pun dajjal buta sebelah mata dan terdapat perkataan kafir di antara dua kening adalah kurang diterima akal ibu bapanya tidak melakukan plastic surgery. Apa pun yahudi laknatullah tetap tertipu dalm hal Ahlul-Bait yang bermaksud Matrilineal atau Nasab Ibu/rumah menyimpan salbi, dari Isteri-Isteri, Puteri-Puteri, Cucunda-Cucunda Permpuan, Cicit-Cicit Perempuan dan seterusnya dari keturunan sebelah perempuan keluarga Rasulallah SAW yang mana jika melahirkan Putera maka Putera itulah yang dipanggil PUTERA AHLUL-BAIT dan setiap Putera Ahlul-Bait akan terputus taraf Ahlul-Bait dengan sendiri pada keturunan berikutnya. Di sini yahudi benar-benar tertipu dan keliru, sebab boleh dikatakan hampir semua bangsa manusia di muka bumi ini sesat serta tidak akan menemui jawapan sebenar kerana mengikut nasab keturunan dari nasab ke empat selepas IBU KAMU, IBU KAMU dan KAMU iaitu nasab bapa atau Patrilineal, nasab yang tidak memberi apa-apa maana bagi Rasulallah SAW, Nabi Isa AS, Nabi Allah Adam dan Hawa. Nasab bapa hanya sekadar salasilah keluarga yang terputus di dunia cuma brmaksud bani/ibni/bin/binti...tidak dibawa kemati seprtimana Nasab Ibu yang dibawa kemati khususnya tatkala dibacakan talkin pada simati akan disebutkan simati bin/binti IBU simati.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanda kafir itu setelah dajal mengaku tuhan. Bukan sejak lahir. Bagaimana ibu bapanya nak buat plastik surgery. Lagipun itu adalah ketentuan Allah. Tiada siapa boleh menghalangnya. Ianya sebagai panduan kepada kita untuk tetapkan hati dengan keimanab.

   Delete
  2. Kalau buat plastic surgery pon...telah dikatakan..hanya org beriman akn mngenali dajal..org yg tersesat tidak akn kenal dajal menganggap ianya adalah tuhan..wallahualam..

   Delete
  3. apa kejafahnya la die na buat plastic surgery kalau ilmu sihir die boleh menyerupai sesiapa je dengan Diizinkan Allah

   Delete
 14. Semoga tuhan melindungi kita semua...

  ReplyDelete
 15. benarkah ada keterkaitan erat antara Dajjal dengan India ....
  Sejarah Hindu kok tidak jauh beda dengan Dajjal...

  ReplyDelete
 16. Adakah ufo itu kenderaan yang digunakan oleh dajjal?

  ReplyDelete
 17. Dajjal sudah ada...ceo facebook mempunyai ciri dajjal..try search facebook telah
  Mengyahudikan kita..baca 2..klau benar,maknanya ia satu penyesatan..
  Dajjal akan keluar di akhir zaman n menyesatkan umat manusia..dia juga
  Seorang freemason illuminati(mata satu)
  Hadis mengatakan tanda mata satu dan tulisan kafir akan muncul apabila dajjal
  Mengaku dirinya sbg tuhan.

  ReplyDelete
 18. Like This (y)

  ReplyDelete
 19. memang perit untuk memilih tidak mencintai dunia.
  tapi disebalik keperitan itu tersembunyi keindahan dan kemanisannya..

  ReplyDelete
 20. Sesungguhnya kita telah pn hidup dlm khidupan atau rancangn tipu helah dajal yg besar. Mari sesama kita teguhkan iman mntaati perintah Allah dengan sejujurnya. Percayalah di saat pegolakan negeri timur tengah dan akan berlarut sehingga kluarnya dajal. Dari itu bermula lah tipu helah yg lebih dasyat dari kemunculanya dan pengikutnya. Pada ketika itu ia akan brgerak lebih untk mndapat pengaruh dan sokongan dari sluruh plusuk dunia bertujuan menyesatkan kita dan sebagaimana yang telah berlaku serba sedikit seperti skrg. Dajal dan pengikutnya akan sentiasa mencari pengaruh dan menyesatkan umat islam dari kalangan kita. Sedarlah wahai saudaraku sesungguhnya kita ini lalai dengan perancangan mereka sekutu sekutu dajal. Marilah kita kembali mentaati perintah Allah swt dan Rasulullah saw. Percayalah dengan kemodenan duniawi kita ini bnyk melalaikan sluruh saudara kita dan anak cucu kita. Ingatlah wahai saudaraku jangan kita leka dan sedarlah kita dr syurga dunia kita ini. Sesungguhnya ia akan membawa kita kearah kehancuran kelak. Dengan kemajuan pesat teknologi yang mereka cipta secara tidak langsung melalaikan kita dari mengingati kpd Allah swt. Bangunlah wahai saudaraku bangun bersama teguhkan iman berkali ganda. Rasulullah saw telah mempringatkn kita suatu ketika dahulu tntang tipu helah dasyat dajal. Allahuakbar..

  ReplyDelete
 21. like this post... slm sukses gan...


  purtier placenta

  purtier placenta

  ReplyDelete
 22. Hanya iman yg akan menyelamatkan kita pada masa itu..Allahuakbar

  ReplyDelete
 23. Ya Allah, peliharalah diriku, anak isterika, kaum keluargaku dan sekalian muslimin dan muslimat dari siksaan kubur juga siksaan dineraka serta jauhkanlah kami dari fitnah Dajjal. Amin, amin, amin ya rabbal alamin

  ReplyDelete
 24. Terima kasih..semoga kita semua terpelihara daripada fitnah Dajjal Laknatullah....

  ReplyDelete
 25. Semoga kita terhindar dri sifat2 yang membuatkan kita terpengaruh dengan kemampuan nya dajjal itu . Walaupun susah harus d tempuhi drpada kesenangan yang dtg hanya untuk seketika .

  ReplyDelete
 26. kisah kisah dajjal sangat kontradiksi di satu sisi ia sedang terbelenggu di sebuah pulau kenapa terus dikaitkan dengan kejadian kejadian di dunia sekarang apakah dajjal bisa menguasai dunia dalam keadaan terbelenggu dlam rantai,kalau dialah dalang imperialisme dunia atau dalang kerusakan dunia terus bagaimana ia bisa melakukannya dalam keadaan terbelenggu dengan rantai.sedang menurut hadis ia baru akan keluar dari rantai itu atau dibebaskan setelah mengeringnya danau tiberias,padahal danau tiberias sekarang belum kering,kalau sekarang sudah lepas terus tinggal dimana apakah sembunyi kalau bersembunyi pasti pernah bertemu dengan orang terus ini tidak masuk akal seorang diri dalam keadaan terbelenggu bisa menguasai dunia,terus siapa yang membebaskan dia dari penjara itu,,tidak ada hadis yang benar benar menjelaskan kalau ia dalang imperialisme,dan kerusakan,
  dajjal adalah seorang yang diberi kekuatan oleh Allah sebagai pemimpin dan dianugerahi umur panjang untuk menyiksa manusia manusia yang sombong,kalau ia bersembunyi pasti ada orang yang tau keberadaannya terus kenapa tidak bisa terdeteksi juga benar benar dilindungi oleh Allah

  ReplyDelete
 27. SITI KHADIJAH BINTI A.ARTAS24 October 2014 at 00:26

  ALLAH HUAKBAR SUNGGUH BESAR CUBAANNYA MUDAH2HAN KITA DAPAT MENEMPUHINYA BANYAK BERTAUBATLAH WAHAI ORANG ISLAM

  ReplyDelete
 28. SITI KHADIJAH BINTI A.ARTAS24 October 2014 at 00:28

  SEMOGA MAKLUMAT INI DIBACA OLEH SEMUA UMAT ALLAH SWT

  ReplyDelete
 29. tanda-tanda kecil tentang qiamat banyak dah telah berlaku ....cuma tanda besar qiamat seperti lahirnya dajjal ..menunggu masa yang dinantikan munculnya...hanya Allah sahaja yang menentukan masa dan saatnya dikeluarkan dajjal tersebut..adakah kita bersedia menghadapinya...rasulullah s.a.w. sentiasa mengingatkan kita supaya membaca doa berlindung dari fitnah dajjal dan sentiasa baca ayat alquran awal surah alkahfi..


  ReplyDelete
 30. Semua daerah akan di datanginya.
  Termasuk tempat tinggal kita.

  ReplyDelete
 31. Saya nak tanya, dajjal ni orang perseorangan ke lebih merujuk kepada bangsa yahudi yang sesat yang dipanggil dajjal? Saya keliru sebab apa yang saya faham ciri2 dajjal tu menggambarkan apa yang yahudi lakukan sekarang. Terima kasih.....

  ReplyDelete
 32. Ya Allah harap-harap dpt mati sebelum kedatangan dajal kerana takut akan diuji kitanya nanti

  ReplyDelete
 33. Berkaitan nabi khidir ditangguhkan ajalnya... adakah benar, mohon pencerahan kerana apa yang saya tahu nabi yang ditangguhkan ajalnya adalah nabi isa sahaja.

  Maaf sekiranya kurang ilmu berkaitan hal ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. @dahlia rusli...ya benar..slain nabi isa a.s,..nabi khidir a.s juga blm mangkat...krna nabi khidir sudah minum air "ainul hyat" iaini sumber air hdup...yg mana brg siapa yg mnum ainul hayat tidak akan mati sehingga kiamat...hnya Allah swt sje tahu dmana nbi khidir skg...wallahualam....

   Delete
  2. Benar.. Ini diceritakan dlm alquran. nabi khindir telah minum air ainul hayat sewaktu perjalananya dgn iskandar zulqarnain..

   Delete
 34. fitnah dajjal sangat kejam.oleh itu bersiap sedialah kerana dajjal akan muncul tak lama lagi.

  ReplyDelete
 35. Alhamdulillah dapat jugak dngr cerita dajjal... Terima kasih lehhh

  ReplyDelete
 36. Harus baca pula kisah ya'jud ma'jud, biar ke imanan kita tambah.

  ReplyDelete
 37. DEKLARASI PERANG PENEGAKKAN DINUL ISLAM
  DISELURUH DUNIA
  Bismillahir Rahmanir Rahiim
  Dengan Memohon Perlindungan dan Izin
  Kehadirat Allah Subhanahu Wa Ta'ala,
  Rabb Pemelihara dan Penguasa Manusia,
  Raja Manusia yang Berhak Disembah Manusia.
  Rabb Pemilik Tentara Langit dan Tentara Bumi


  Pada Hari Ini : Yaumul Jum'ah 6 Jumadil Akhir 1436H
  Markas Besar Angkatan Perang
  Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Mengeluarkan Pengumuman kepada
  1. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Afrika
  2. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Eropa
  3. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Asia
  4. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Asia Tenggara
  5. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Amerika
  6. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Australia
  7. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di Kutup Utara
  8. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di Kutup Selatan
  9. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) diseluruh Dunia

  PENGUMUMAN DEKLARASI PERANG SEMESTA
  Terhadap Seluruh Negara yang Tidak
  Menggunakan Hukum Berdasarkan Al-Qur'an dan As-Sunnah Rasulullah SAW.
  Perang Penegakkan Dinuel Islam ini Berlaku disemua Pelosok Dunia.

  MULAI HARI INI
  YAUMUL JUM'AH 6 JUMADIL AKHIR 1436H
  BERLAKULAH PERANG AGAMA
  BERLAKULAH PERANG DINUL ISLAM ATAS DINUL BATHIL
  BERLAKULAH HUKUM PERANG ISLAM DISELURUH DUNIA
  MEMBUNUH DAN TERBUNUH FISABILILLAH

  "Dan BUNUHLAH mereka di mana saja kamu jumpai mereka, dan USIRLAH mereka dari tempat mereka telah mengusir kamu (Mekah); dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan, dan janganlah kamu memerangi mereka di Masjidil Haram, kecuali jika mereka memerangi kamu di tempat itu. Jika mereka memerangi kamu (di tempat itu), maka bunuhlah mereka. Demikanlah balasan bagi orang-orang kafir. Kemudian jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan (sehingga) ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah. Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka tidak ada permusuhan (lagi), kecuali terhadap orang-orang yang zalim.”
  (Q.S: al-Baqarah: 191-193).

  BUNUH SEMUA TENTARA , POLISI, INTELIJEN , MILISI SIPIL ,HAKIM DAN
  BUNUH SEMUA PEJABAT SIPIL Pemerintah Negara Yang Memerintah dengan Hukum Buatan Manusia (Negara Kufar).

  BUNUH SEMUA MEREKA-MEREKA MENDUKUNG NEGARA-NEGARA KUFAR DAN MELAKUKAN PERMUSUHAN TERHADAP ISLAM.
  JANGAN PERNAH RAGU MEMBUNUH MEREKA sebagaimana mereka tidak pernah ragu untuk MEMBUNUH, MENGANIAYA DAN MEMENJARAKAN UMMAT ISLAM YANG HANIF.

  INTAI, BUNUH DAN HANCURKAN Mereka ketika mereka sedang ada dirumah mereka jangan diberi kesempatan lagi.
  GUNAKAN SEMUA MACAM SENJATA YANG ADA DARI BOM SAMPAI RACUN YANG MEMATIKAN.

  JANGAN PERNAH TAKUT KEPADA MEREKA, KARENA MEREKA SUDAH SANGAT KETERLALUAN MENENTANG ALLAH AZZIZUJ JABBAR , MENGHINA RASULULLAH SAW, MENGHINA DAN MEMPERBUDAK UMMAT ISLAM.
  BIARKAN MEREKA MATI SEPERTI KELEDAI KARENA MEREKA ADALAH THOGUT DAN PENYEMBAH THOGUT

  HANCURKAN LULUHKAN SEMUA PENDUKUNG PEREKONOMIAN NEGARA-NEGARA KUFAR
  DARI HULU HINGGA HILIR

  HANYA SATU UNTUK KATA UNTUK BERHENTI PERANG,
  MEREKA MENYERAH DAN MENJADI KAFIR DZIMNI.
  DAN BERDIRINYA KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH.
  KHALIFAH IMAM MAHDI.

  Kemudian jika mereka berhenti dari memusuhi kamu, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi
  Maha Penyayang.

  Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan sehingga ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah.
  Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu),
  maka tidak ada permusuhan (lagi),
  kecuali terhadap orang-orang yang zalim.
  Al-Baqarah : 192-193

  SAMPAIKAN PESAN INI KESELURUH DUNIA,
  KEPADA SEMUA ORANG YANG BELUM TAHU ATAU BELUM MENDENGAR

  MARKAS BESAR ANGKATAN PERANG
  KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH MELAYU
  PANGLIMA ANGKATAN PERANG PANJI HITAM
  Kolonel Militer Syuaib Bin Sholeh

  ReplyDelete
 38. UNDANGAN GUBENUR MILITER KHILAFAH ISLAM
  PASUKAN KOMANDO BENDERA HITAM WILAYAH ASIA TENGGARA
  NEGARA KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH MELAYU


  Untuk Wali Wali Allah dimana saja kalian berada
  Sekarang keluarlah, Hunuslah Pedang dan Asahlah Tajam-Tajam

  Api Jihad Fisabilillah Akhir Zaman telah kami kobarkan
  Panji-Panji Perang Nabimu sudah kami kibarkan
  Arasy KeagunganMu sudah bergetar Hebat Ya Allah,

  Wahai Allah yang Maha Pengasih Maha Penyayang
  hamba memohon kepadaMu keluarkan para Muqarrabin bersama kami

  Allahumma a’izzal islam wal muslim wa adzillas syirka wal musyrikin wa dammir a’da aka a’da addin wa iradaka suui ‘alaihim yaa Robbal ‘alamin.

  Wahai ALLAH muliakanlah islam dan Kaum Muslimin, hinakan dan rendahkanlah kesyirikan dan pelaku kemusyrikan dan hancurkanlah musuh-mu dan musuh agama-mu dengan keburukan wahai RABB
  semesta alam.

  Allahumma ‘adzdzibil kafarotalladzina yashudduna ‘ansabilika, wa yukadzdzibuna min rusulika wa yuqotiluna min awliyaika.

  Wahai ALLAH berilah adzab…. wahai ALLAH berilah adzab…. wahai ALLAH berilah adzab…. orang-oramg kafir yang telah menghalang-halangi kami dari jalan-Mu, yang telah mendustakan-Mu dan telah membunuh Para Wali-Mu, Para Kekasih-Mu

  Allahumma farriq jam’ahum wa syattit syamlahum wa zilzal aqdamahum wa bilkhusus min yahuud wa syarikatihim innaka ‘ala kulli syaiin qodir.

  Wahai ALLAH pecah belahlah, hancur leburkanlah kelompok mereka, porak porandakanlah mereka dan goncangkanlah kedudukan mereka, goncangkanlah hati hati mereka terlebih khusus dari orang-orang yahudi dan sekutu-sekutu mereka. sesungguhnya ENGKAU Maha Berkuasa.

  Allahumma shuril islam wal ikhwana wal mujahidina fii kulli makan yaa rabbal ‘alamin.

  Wahai ALLAH tolonglah Islam dan saudara kami dan Para Mujahid dimana saja mereka berada wahai RABB Semesta Alam.
  Aamiin Yaa Robbal ‘Alamin

  Wahai Wali-wali Allah Kemarilah, Datanglah dan Berkujunglah dan bergabunglah bersama kami kami Ahlul Baitmu

  UNDANGAN GUBENUR MILITER KHILAFAH ISLAM
  PASUKAN KOMANDO BENDERA HITAM WILAYAH ASIA TENGGARA
  NEGARA KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH MELAYU

  Al Qur`an adalah manhaj (petunjuk jalan) bagi para Da`i yang menempuh jalan dien ini sampai hari kiamat, Kami akan bawa anda untuk mengikuti jejak langkah penghulu para rasul Muhammad SAW dan pemimpin semua umat manusia.

  Hai kaumku ikutilah aku, aku akan menunjukan kepadamu jalan yang benar (QS. Al-Mu'min :38)

  Wahai para Ikwan Akhir Zaman, Khilafah Islam sedang membutuhkan
  para Mujahid Tangguh untuk persiapan tempur menjelang Tegaknya Khilafah yang dijanjikan.

  Mari Bertempur dan Berjihad dalam Naungan Pemerintah Khilafah Islam, berpalinglah dari Nasionalisme (kemusyrikan)

  Masukan Kode yang sesuai dengan Bakat Karunia Allah yang Antum miliki.

  301. Pasukan Bendera Hitam
  Batalion Pembunuh Thogut / Tokoh-tokoh Politik Musuh Islam

  302. Pasukan Bendera Hitam Batalion Serbu
  - ahli segala macam pertempuran
  - ahli Membunuh secara cepat
  - ahli Bela diri jarak dekat
  - Ahli Perang Geriliya Kota dan Pegunungan

  303. Pasukan Bendera Hitam Batalion Misi Pasukan Rahasia
  - Ahli Pelakukan pengintaian Jarak Dekat / Jauh
  - Ahli Pembuat BOM / Racun
  - Ahli Sandera
  - Ahli Sabotase

  304. Pasukan Bendera Hitam
  Batalion Elit Garda Tentara Khilafah Islam

  305. Pasukan Bendera Hitam Batalion Pasukan Rahasia Cyber Death
  - ahli linux kernel, bahasa C, Javascript
  - Ahli Gelombang Mikro / Spektrum
  - Ahli enkripsi cryptographi
  - Ahli Satelit / Nuklir
  - Ahli Pembuat infra merah / Radar
  - Ahli Membuat Virus Death
  - Ahli infiltrasi Sistem Pakar

  email : angsahitam@inbox.com
  masukan dalam email kode yang dikehendaki
  misalnya 301 : (untuk batalion pembunuhh Thogut / tokoh-politik)

  Sahibuzaman
  angsahitam@inbox.com

  Disebarluaskan
  MARKAS BESAR ANGKATAN PERANG
  PASUKAN KOMANDO BENDERA HITAM
  KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH MELAYU

  ReplyDelete
 39. woi anonymous yg comment pada 14 oktober 2014.rantainya akan copot ketika sdah tidak ada orang mengumandangkan adzan. sekarang rantainya seperti mulai menipis karena mulai sedikit orang mengumandangkan adzan

  ReplyDelete
 40. Klau syah ada di zaman ini sya baik mati kelapara dari pdat sya mkan mkanan dari dajjal allah maha besar allah maha besar allah maha besar

  ReplyDelete
 41. Ya Allah pilihlah aku dan seluruh ummatmu ini untuk mengikuti setiap sunnah Nabi s.a.w tunjukkanlah kami jalan yang lurus seperti mereka yang terdahulu(beriman kepadaMu)

  ReplyDelete
 42. saya amat suka cerita para nabi ni

  ReplyDelete
 43. http://1000islami.blogspot.co.id/ Mengungkap strategi konspirasi penguasa dunia modern : Dajjal Al-Masih Palsu/Antikristus dengan bangsa Ya’juj (Gog) - Ma’juj (Magog) Dan masa depan cerah untuk umat penganut Agama Ibrahim yang sejati karena Imam al-Mahdi akan segera muncul dan ‘Isa Al-Masih Asli akan segera kembali

  ReplyDelete
 44. saya tidak akan sibuk sekali seperti para kaum dan kelompok munafik kafir, jd saya tidak begitu memberikan dukungan ngobrol, ngegossip, dsb yg rese.

  ReplyDelete
 45. Tentu saja pembahasan tentang pergeseran makna “kafir” dalam empat fase al-Qur’an itu membutuhkan diskusi panjang. Saya hanya akan menyebutkan beberapa poin yang menonjol saja. Seperti, https://www.itsme.id/siapakah-orang-kafir-itu-telaah-kronologi-dan-semantik-al-quran/

  ReplyDelete
 46. marilah kita sama² menghafal 10 ayat pertama surah al-kahfi... in syaa Allah

  ReplyDelete
 47. Lepas dajjal pasti akan muncul yakjuj dan makjuj juga kann...

  ReplyDelete
 48. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete